< < Önceki Sayfaya Dön
Taşıyıcı Sistemler ve Yapı Statiği / Prof. Dr. İsmail İlhan Sungur
Taşıyıcı Sistemler ve Yapı Statiği / Prof. Dr. İsmail İlhan Sungur
Taşıyıcı Sistemler ve Yapı Statiği / Prof. Dr. İsmail İlhan Sungur

Taşıyıcı Sistemler ve Yapı Statiği / Prof. Dr. İsmail İlhan Sungur (85946)

İndirim Oranı : %25 İndirim
Fiyat : ₺400,00
İndirimli : ₺300,00
:

YAZAR HAKKINDA

İsmail İlhan SUNGUR, 1949 yılında Trabzon’da doğdu. Trabzon Lisesi’nden sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden 1971 yılında mezun oldu. 1974-1976 yılları arasında İngiltere’de Strathclyde Üniversitesi’nde araştırma yaptı. 1980 yılında İ.T.Ü.’de doktorasını tamamladı. K.T.Ü.’de Yapı ana bilim dalında, 1982 yılında yardımcı doçent, 1985 yılında doçent ve 1993 yılında profesör oldu. 1982 yılında UNESCO bursu ile ve 1987 yılında da TÜBİTAK bursu ile İngiltere üniversitelerinde araştırmalar yaptı. K.T.Ü.’de, Yapı Statiği vd. yapı dalı derslerini verdi. 1995-1999 yılları arasında Trabzon milletvekili olarak T.B.M.M.’de görev yaptı. Bu süre içerisinde Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu başkanı ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi olarak da çalıştı. 2000 yılında Ankara Çankaya Yapı Denetim Şirketi genel müdürü ve proje denetçisi olarak çalıştı. 2001-2005 yılları arasında İstanbul Beykent Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 2011 ve 2012 yıllarında da Karsu Müş. Şti.’de genel koordinatör olarak çalıştı. 2013-2016 yılları arasında Avrasya Üniversitesi’nde öğretim üyeliği ve bu sırada bir yıl dekanlık ve bölüm başkanlığı yaptı. 2017 yılından beri İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

 

KİTAP HAKKINDA

· Taşıyıcı sistemlerin çeşitli yönlerden sınıflandırmaları verilerek mühendislik ve mimarlıkta kullanılan bazı önemli yapıların taşıyıcı sistemleri özetlenmiştir.

· Basit sistemlerden başlayarak mimarlıktaki çeşitli taşıyıcı sistemlerin kullanım olanakları, statik, yapı ve şekil özellikleri, yük aktarma biçimleriyle tanıtılmıştır.

· Yapıların ve yapılara etkiyen yüklerin tanımları yapılarak yapıların hesabı ve boyutlandırılması için gerekli olan statik, mukavemet ve yapı statiği bilimlerinin temel bilgileri, çoğu kavramsal olarak başlangıç düzeyinde verilmiştir.

· Yapı statiği konularından basit kiriş, çıkmalı kiriş, gerber kirişi, üç mafsallı kemer ver çerçeveler, basit çerçeve ve kafes kiriş gibi basit izostatik sistemlerin hesabı sayısal örnekleriyle birlikte açıklanmıştır.

· Kitabın sonuna taşıyıcı sistemler ve yapı statiği konularına ilişkin teknik sözcükler için İngilizce-Türkçe ve Türkçe-İngilizce yapı terimleri sözlüğü eklenmiştir.

 

ÖNSÖZ

   Bu kitap, 201 ile 2005 yılları arasında Beykent Üniversitesi Mimarlık Bölümü ile iç Mimarlık Bölümü öğrencilerine verilen “Architectural Technology'' dersleri konularının bir kısmını kapsamaktadır. Kitap üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde: taşıyıcı sistemlerin çeşitli yönlerden sınıflandırmaları verilerek mimarlık ve mühendislikte kullanılan bazı yapıların taşıyıcı sistemleri özetlenmektedir. Taşıyıcı sistemler, üzerlerine etkiyen dış yükleri kendi ağırlıkları ile birlikte taşıyarak zemine aktaran elemanlar topluluğu olarak tanımlanabilir. Yapının taşıyıcı sisteminin doğru ve en uygun şekilde belirlenebilmesi için yapı tasarımının başlangıç aşamalarından itibaren mimar ve mühendislerin birlikte çalışmaları gerekir. Uygun bir taşıyıcı sistemin seçilebilmesi için, mimarlıktaki taşıyıcı sistemlerin kullanım olanaklarının, statik, yapı ve şekil özellikleri de dahil olmak üzere, bilinmesi şarttır. Taşıyıcı sistem derslerinin amacı, önce basit sistemlerden başlayarak çeşitli taşıyıcı sistemlerin yük aktarma biçimleriyle birlikte tanıtılması olmalıdır. Bu arada yüklerin ekonomik bir biçimde aktarılması, biçim, kullanış ve estetik özelliklerin de göz önünde tutulması gerekir. Yazar bu kitapta, bir Yapı Mühendisi bakış açısıyla Taşıyıcı Sistemler konusunu aktarmaya çalışarak mimarlar ve yapı mühendisleri arasında bir köprü oluşturmaya çalışmıştır. ikinci bölümde: yapıların ve yapılara etkiyen yüklerin tanımları yapıldıktan sonra yapıların hesabı ve boyutlandırılması için gerekli olan Statik, Mukavemet ve Yapı Statiği Bilimlerinin temel bilgileri, çoğu kavramsal olarak başlangıç düzeyinde olmak üzere özetlenmektedir. Üçüncü bölümde: basit kiriş, konsol kiriş, çıkmalı kiriş, gerber kiriş, üç mafsal kemer ve çerçeve, basit çerçeve ve kafes kiriş gibi basit izostatik sistemlerin statik hesabı verilmektedir. Söz konusu ders Beykent Üniversitesi'nde ingilizce olarak anlatıldığı için öğrencilere yararlı olur düşüncesiyle kitabın sonunda kısa bir İngilizce -Türkçe ve Türkçe-İngilizce Yapı Terimleri Sözlüğü eklenmiştir. Ayrıca, kitapta adı geçen yapılara, mimarlara ve teknik kavramlara ilişkin bir dizin de verilmiştir.

  Kitabımın konu ile ilgili mimarlara, iç mimarlara ve inşaat mühendislerine de yararlı olacağını umuyorum.

 

İÇİNDEKİLER

BÖLÜM 1: MİMARLIKTA TAŞIYICI SİSTEMLER

               1.1: TAŞIYICI SİSTEMLER

               1.2: TAŞIYICI SİSTEMLER İÇİN YAKLAŞIK AÇIKLIK SINIRLARI

BÖLÜM 2: YAPI MÜHENDİSLİĞİ

               2.1: YAPI MÜHENDİSLİĞİ

BÖLÜM 3: YAPI STATİĞİ

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı